Kadastral Yönden Hatalı veya davalı olan parsellerin kamulaştırma işlemi nasıl olur, davanın sonuçlanmasını beklemek gerekir mi ?

Kadastral parselin yüzölçümü veya sınırları davalı ise veya hatalı ise kamulaştırma işlemi nasıl yürütülür .Davanın sonuçlanması beklenir mi?

Cevabımız:

Kamulaştırma planlarının yapılması, yürütülmesi, onaylanması, tamamlanması sürecinde kadastral hataların mutlaka düzetilmesi gerekir. Fakat bir parsel davalı ise veya çok ciddi sorunlar var ise kamulaştırma planı bu hali ile onaylanır ve sürece başlanır. Sorunlu veya davalı olan parsellerin kamulaştırma işlemleri daha sonradan yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Kamulaştırma planları kamu yararı kararı aldındığında yani Bakanlık tarafından onaylandığında, kamulaştırma koridoru için kamu yararı kararı alınır. Yani bir parsel unutulmuş, yanlışlıkla fazladan alınmış gibi bir durum söz konusu olamaz.  Bu nedenle bir veya birkaç parselin sorunlu veya davalı olması kamulaştırma planını ve koridorunu etkilemez.   Mantıken dava süreci düşünüldüğünde, davanın ne kadar süreceği meçhuldür ve bir veya birkaç davalı parsel için uzunca ve ciddi önem taşıyan kamulaştırma sürecini aksatmak yanlış olacaktır. Bu nedenle davalı parselleri beklemeye gerek yoktur.   Davalı parsel için ise şu yorum yapılır: Davalı olan bir parselin sonuçlanması muhakkak beklenecektir. Zaten dava konusu taşınmazın kamulaştırma işleminin tamamlanması açısından gerek kadastro, gerekse tapu işlemlerinin yapılamayacağı aşikardır.   Özetle; Kamulaştırma planlarının yapılmasında hiçbir engel yoktur. Fakat kamulaştırma süreci düşünüldüğünde yani alım – satım ve terkin işlemleri düşünüldüğünde tüm hataların, eksikliklerin tamamlanması varsa mahkeme kararlarının sonuçlanması beklenir. Fakat bu bekleme süreci sadece söz konusu mahkemelik olmuş parselleri , eğer sınır ile ilgili bir sorun varsa komşu parselleri etkilemektedir.  

 Lütfen Aşağıdaki Metni Okuyunuz

Verilen cevaplar kesinlik arz etmeyip öneri niteliğinde yazılmıştır. Kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz.Resmi kurumlar burada anlatılan kavramları ve yöntemleri kabul etmeyebilir. Bu nedenle bu konuyu mutlaka ilgilileri ile görüşüp mutabakata varınız. Burada anlatılanlar sadece yol göstermek amaçlıdır.Burada verilen cevaplar, sorunun sorulduğu tarihte cevaplanmış ve söz konusu bu kitabın baskısı esnasında güncellenmiştir. Bilgiler ve veriler güncellenmiş olabilir.
Telif Hakkı Soru Şaban GÜL Tarafından cevaplandırılmıştır. Soru ve cevabın iznimiz olmadan farklı yerde yayınlanması, alıntı yapılması, kaynak gösterilmesi, çoğaltılması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntı Daha ayrıntılı bilgi almak, soru sorma,i görsel örnekler için sagulnet@gmail.com e-posta adresine konuyu anlatan bir e-posta gönderiniz veya aşağıdaki alandan yorum yapınız

Sorunun ve cevabın tüm telif hakkı Şaban GÜL’e aittir. Sadece link ve kaynak göstermek şartı ile farklı alanlarda yayımlanabilir.
Soruda veya cevapta bir hata, eksiklik mi gördünüz ? Yada eklemek istediğiniz birşeyler mi var. lütfen e-posta gönderiniz veya aşağıdan yorumlayınız. Şaban GÜL , Harita Mühendisi

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir