Yapının Gerçekte Var Olmayıp , Kadastro Paftasında Olması Durumu

Gerçekte var olan bir yapının kadastro haritasında olmaması veya gerçekte olmayan yapının kadastro paftasında olması gibi durumlar ile karşılaşıyoruz ? Bu ne demektir ?

Cevabımız:

Kısaca; Parsel gerçekte varda, kadastro paftasında  yoksa tescil edilmemiştir ve kaçak yapıdır. İkinci durum gerçekte yokta, kadastro  paftasında varsa yapı yıkılmıştır, fakat kadastroya bildirilmemiştir.   Uzunca; Bir yapı yapılmadan önce, yapım aşamasında veya yapıldıktan sonra mutlaka Kadastro Müdürlüğü veya Birimine , ardından Tapu Müdürlüğüne bildirilmeli, kadastro paftasına işlenmelidir. Yani Cins Değişikliği yapılmalıdır. Fakat maalesef ülkemizde bu işlemi yapan malik sayısı azdır. Fiziksel gerçek yeryüzü ile Kadastro Paftaları incelendiğinde bir çok kaçak yapının olduğu göze çarpmaktadır. Bu durum ile ülkemizde çokça karşılaşılmaktadır. Vatandaşın bunu yapmasının en büyük nedeni ile yapının vergisini ödememek içindir.   Bunun tam tersi durumda bazen karşımıza çıkmaktadır. Tesis kadastrosunda veya daha sonra değişiklik ile yapılan yapılar bir süre sonra doğal şartlar veya malik tarafından yıkılmakta fakat Tapu Müdürlüğü , Kadastro Müdürlüğü/Birimine bildirilmemektedir. Bu nedenle yapı gerçekte olmasa bile kadastro paftası veya tapu kütüğünde yaşamaktadır.   Bu yukarıda anlatılanların haricinde bazen aşağıda anlatılan durumla da karşılaşılır: Parselin üzerinde yapı yapılması veya yıkılması işleminin Kadastro Müdürlüğü veya Birimince yapılması, fakat tapu tescilinde beklemesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durumda tescilin tamamlanması beklenmektedir.     Uyarılar:
  • Gerçekte var olan fakat Kadastro Paftası, Tapu Kütüğüne tescil edilmemiş hiçbir yapı resmi nitelikte değildir ve hiçbir resmi belgede gösterilmez. Mesela kütüğe, paftaya tescilli olmayan bir yapı parsele yapılacak Tescil Bildirimi ( Beyanname)’de gösterilmez.

 Lütfen Aşağıdaki Metni Okuyunuz

Verilen cevaplar kesinlik arz etmeyip öneri niteliğinde yazılmıştır. Kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz.Resmi kurumlar burada anlatılan kavramları ve yöntemleri kabul etmeyebilir. Bu nedenle bu konuyu mutlaka ilgilileri ile görüşüp mutabakata varınız. Burada anlatılanlar sadece yol göstermek amaçlıdır.Burada verilen cevaplar, sorunun sorulduğu tarihte cevaplanmış ve söz konusu bu kitabın baskısı esnasında güncellenmiştir. Bilgiler ve veriler güncellenmiş olabilir.
Telif Hakkı Soru Şaban GÜL Tarafından cevaplandırılmıştır. Soru ve cevabın iznimiz olmadan farklı yerde yayınlanması, alıntı yapılması, kaynak gösterilmesi, çoğaltılması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntı Daha ayrıntılı bilgi almak, soru sorma,i görsel örnekler için sagulnet@gmail.com e-posta adresine konuyu anlatan bir e-posta gönderiniz veya aşağıdaki alandan yorum yapınız

Sorunun ve cevabın tüm telif hakkı Şaban GÜL’e aittir. Sadece link ve kaynak göstermek şartı ile farklı alanlarda yayımlanabilir.
Soruda veya cevapta bir hata, eksiklik mi gördünüz ? Yada eklemek istediğiniz birşeyler mi var. lütfen e-posta gönderiniz veya aşağıdan yorumlayınız. Şaban GÜL , Harita Mühendisi

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir