Parsel Dengelemesi Nasıl Yapılır?

Sual:

Parsel Dengeleme Nedir? Nasıl Yapılır ? Teorisi Nedir ?

Sualin Maliki: Emrullah TAŞCI Kategori: Kadastro Haritası Kalitesi: 5/5 Tarih: 15/07/2015

Cevabımız:

Sayın Emrullah TAŞCI sorunuz için öncelikle teşekkür ederiz. Aşağıdan sorunuza cevap bulmaya çalıştık. Söz konusu sorunuzun cevabı, sizin istediğinizi karşılamıyorsa lütfen bize ulaşınız. Soru ile ilgili tüm yorumları aşağıda bulunan yorum kutusuna yapabilirsiniz.

 


Parsel Dengeleme, Kamulaştırma İçin Düşündüğümüzde;

Parselin Hesap Alanı İle Tapu Alanı Arasındaki Farkın Tapu Alanının Kadastro Kanunun 41. Maddesine Göre Düzeltilerek Hesap Alanı Üzerinden İşlem  Yapılması Belirlenen Bir Dengeleme Modeli İle  Kamulaştırma Sonrası Oluşan Parsellere Dağıtılmasıdır.

Parselin tesis kadastrosunun ölçü şekline bağlı olarak parselin Tapu Kütüğüne kayıtlı Yüzölçümü  ile Hesaplanan  alanı arasındaki fark oluşabilir. Bu farka alan farkı denir ve bu alan farkı parselin tescili aşamasında düzeltilmesi gerekir. Bu düzeltme sabit yöntem ile yapılmaz.  Genelde kontrol mercilerine sorularak yol izlenir.  Her kontrol mercii farklı bir şey isteyebilir.

  • KAVRAMLAR:
  • Tecviz içi; Alan farkının verilen sınırın içinde olması
  • Tecviz dışı; Alan farkının verilen sınırın dışında olması
  • Tamamı kamulaştırma; Parselin tamamının kamulaştırılması
  • İfraz; Parselin kamulaştırma sonrası A,B,C ; B,C ; A,C alanı olarak bölünmesi
  • A alanı: Kamulaştırma sonrası ifraz olan parselin solda kalan kısmı
  • C alanı: Kamulaştırma sonrası ifraz olan parselin sağda kalan kısmı
  • B alanı: Kamulaştırılan alan

GENELDE DENGELEME MODELİ ŞUNLAR OLABİLİR

( Tamamı Kamulaştırma veya İfraz Olursa Değişebilir )

 


 Lütfen Aşağıdaki Metni Okuyunuz

Verilen cevaplar kesinlik arz etmeyip öneri niteliğinde yazılmıştır. Kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz.Resmi kurumlar burada anlatılan kavramları ve yöntemleri kabul etmeyebilir. Bu nedenle bu konuyu mutlaka ilgilileri ile görüşüp mutabakata varınız. Burada anlatılanlar sadece yol göstermek amaçlıdır.Burada verilen cevaplar, sorunun sorulduğu tarihte cevaplanmış ve söz konusu bu kitabın baskısı esnasında güncellenmiştir. Bilgiler ve veriler güncellenmiş olabilir.


Telif Hakkı Soru Şaban GÜL Tarafından cevaplandırılmıştır. Soru ve cevabın iznimiz olmadan farklı yerde yayınlanması, alıntı yapılması, kaynak gösterilmesi, çoğaltılması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntı Daha ayrıntılı bilgi almak, soru sorma,i görsel örnekler için sagulnet@gmail.com e-posta adresine konuyu anlatan bir e-posta gönderiniz veya aşağıdaki alandan yorum yapınız

Sorunun ve cevabın tüm telif hakkı Şaban GÜL\’e aittir. Sadece link ve kaynak göstermek şartı ile farklı alanlarda yayımlanabilir.


Soruda veya cevapta bir hata, eksiklik mi gördünüz ? Yada eklemek istediğiniz birşeyler mi var. lütfen e-posta gönderiniz veya aşağıdan yorumlayınız.

Şaban GÜL , Harita Mühendisi

 

2 Responses

  1. Sevgiler, arsa tapu kayıtlarına göre; fazlalik gösteriyorsa ve belediye kayitlarinda ölçülen arsa tamamıyla gözüküyor tapu işlemi arta kalan paylar için yapılmadıysa ne gibi işlemler yapmamız gerekiyor. Tapu da kaydı var arsanın tapusu babamlarda Yok 480 metre kare tapuda gözüküyor 1000 metre kare gerçek artan arsa payı da var 250 metre kare Aydın Çine Akçaova da muhtardan makbuzla 59 yılında sanırım Şeyhli adlı muhtardan almış dedem makbuz ortada yok tapuda kaydı bulduk nasil yok izlemeliyiz hepsini almak istiyoruz 6 kardeşiz babam yaşıyor babamin uzerine tapu kaydında babam alsın istiyoruz yardımcı olur musunuz. Mail adresime cevap yazar mısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir