Netcad üzerinde çalıştığınız projelerin projeksiyon parametrelerini belirlemeniz ve buna bağlı çalışmanız gerekir. Projelerinizde farklı verilerin eklenmesinde veya verilerin sunumunda farklı projeksiyon sistemleri ile karşılaşabilir, bu durumda projenizi tek bir projeksiyon sisteminde çalışmak veya sunmak için projeksiyon dönüşümü uygulamanız gerekebilir. Netcad ile projeksiyon dönüşümü yapmak oldukça basittir. Bunun için eski ve yeni projeksiyon parametrelerini belirlemeniz yeterli olacaktır. Bu işlemler şu şekilde yapılır:

1.adım: Eski ve yeni projeksiyonların tanımlanması

Söz konusu projeksiyon parametrelerini bilmeniz gerekir. Bize gerekli olan projeksiyon parametreleri Datum, Dilim Genişliği ve Dilim Orta Boylamı dır.  Dilim orta boylamı dilim genişliğine göre değişkenlik göstereceğinden harita üzerinden dilim orta boylamları kontrol edilmelidir.

2.adım: Netcad Üzerinden Dönüşüm Yöntemi Seçilmesi

Netcad >> Hesap >> Dönüşümler menüsünden karşınıza gelen ekrandan Dilimden Dilime Dönüşümü tıklayınız. Sonuç kategorisinden objeleri dönüştür, rapor sonucuna ekran seçimini yapınız ve Tamam’a tıklayınız.  

3.adım: Netcad Üzerinden Dönüşümün Yapılması

Karşınıza gelen ekrandan eski sistemden önce dilim genişliği seçilir, ardından dilim orta boylamı seçilir. Dilim orta boylamı … butonuna basarak harita üzerinden seçilebilir. Yeni sistem içinde aynı işlem yapıldıktan sonra datum seçilir ve tamam’a basılır. İşlem sonrasında bizden dönüşüm yapılacak yerin seçimi istenir. Netcad üzerinden dönüştürülecek alan seçilir ve dönüşüm işlemi tamamlanmış olur. UYARILAR:
  1. Dilim Geçişlerinin olduğu bölgelerde seçiminizi doğru yaptığınızdan emin olunuz
  2. Dönüşüm sırasında kilitli veya kapalı tabaka olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kilitli ve kapalı tabakalarda dönüşüm işlemi yapılmayacağından dolayı projenizde hatalar olabilir.
 
Bu sayfada anlatılan yol,yöntem,görsel ve izlenecek yollar yaygın kullanımından dolayı Netcad 5.2 yazılımı esas alınarak anlatılmıştır. Diğer sürümlerde farklılık gösterebileceği gibi, Netcad yazılımınıza eklediğiniz makro, modül veya eklentiler ile farklılık gösterebilir.Ayrıca anlatılan herşey bilgi amaçlı olup, ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmek için projelerinizi yedeklemeyi ve uygulayacağınız yöntemlerden sizin sorumlu olduğunuzu unutmayınız.

Bu makaledeki yazı ve görsellerin aksi belirtilmedikçe veya atıfta bulunulmadıkça tüm telif hakkı Şaban GÜL'e aittir. Link ve isim verilmek sureti ile farklı yerlerde yayımlanabilir ve paylaşılabilir. Paylaşılan bilgilerin eksik veya hatalı olması durumunda sorumluluk kabul edilmez. Bu konularla ilgili iletişime geçmek için lütfen bize ileti gönderiniz.
 
Category
Tags

2 Responses

  1. emeniğize sağlık çok güzel anlatım olmuş, netcadin kendi sitesinde bile böyle güzel anlatım yok 🙂 diğer mesleklere girmenize ramak kalmış 😀 buna çok güldüm , benzer durumdayız 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir