Netcad projelerinizi bir veritabanı ile ilişkilendirerek veya yeni bir veritabanı oluşturarak GIS başta olmak üzere bir çok konuda kullanabilirsiniz. Netcad\’in bu özelliği her ne kadar menülerde çok arkaplanda kalsada aslında bir çok işlemi yapabileceğiniz bir araç olduğu aşikardır.

Sizlere bu makalede bağlantı yöneticisinde yeni bir bağlantı kurmayı ve yapabileceklerinizi anlatmaya çalışacağız.

1.Adım Veri Tabanı Oluşturma

Netcad Menü\’den Araçlar\’dan Bağlantı Yöneticisine tıklayınız.
\"\"
Karşınıza gelen ekranda bağlantılarda sağ tıklayarak veritabanı oluştur butonuna basınız.  Buradan \”Yeni veritabanı yaratmak istiyorum\” seçip  Access 5.0 dosyası seçiniz ve tamama basınız. Karşınıza gelen ekranda dosya adı ve kaydedileceği yeri seçip formu tamam butonu ile tamamlayınız
\"\"
 
\"\"
\"\"
\"\"

2.Adım Tablo Oluşturma

Bağlantı Yöneticisinde Tablolar\’da sağ tıklayarak Yeni Tablo menüsüne tıklayınız. Gelen Ekranda Tablo Şablonu Yükle, buradan Netcad Spatial seçilip gelen ekranda tamam deyip sabit tabloları oluşturunuz. Ardından yine ekranda sağ tıklayarak kolon ekle diyerek kendi kolonlarınızı oluşturabilirsiniz.
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


Bu kolonları oluşturduğunuz mdb dosyasını MİCROSOFT ACCESS yazılımını kullanarak daha pratik oluşturabilirsiniz.
* Burada çok ince detaylara girip konuyu uzatmamak adına bağlantı yönetimi konusunu burada bitirmek istiyoruz. Kolonlar ile ilgili daha fazla bilgi almak için Netcad Yardım Menüsündeki ilgili konuları okuyunuz.

3.Adım Tablo Düzenleme

Bağlantı Yöneticisinde Bağlantı Tanımlarındaki tablo sağ tıklayarak Tabloyu tıklayınız.  Buradan tabloda düzenleme yapabilir, form üzerinde sağ tıklayarak bulma, filtreleme yapabilir veya farklı formatlarda dosya saklayabilirsiniz. Daha profesyonel tablo düzenleme, kolon doldurma ve ilişki kurma için aşağıdaki adımları uygulayınız.
Bağlantı tanımlarında bulunan kolondaki sınıftan veya bağlantı yöneticisinde bulunan sınıf tanımlarından sınıf seçilerek fareyi sağ tıklayarak ( veya üstüne 2 kere fare ile sol çift tıklayarak) tabloyu açınız.
\"\"
\"\"
\"\"

GIS İLİŞKİ SİHİRBAZI

Karşınıza gelen tablo üzerindeki menülerden GIS ilişki sihirbazı tıklayarak tablo ile netcad projenizi ilişkilendirebilirsiniz.
Bu işlemi yapmadan önce projenizde ilişki kurulacak objelerin ( alan, çizgi, nokta vs. ) özelliklerden GIS sınıfını seçmeniz gerekir. Aksi halde ilişki kurulmaz!
İlgili menüyü tıkladığınızda tabloda kaydı olmayan ncz objeleri için kayıt oluşturulsun onay kutusunu açmanız durumunda kaydı olmayan tüm objeler tabloya otomatik aktarılacaktır. Aksi halde mevcut veriler üzerinden devam edersiniz.
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Ardından İleriyi tıkladığınızda İşleme Giren NCZ objeleri silinsin onay kutusundaki onayı kaldırınız ( bu onayı kaldırmamanız halinde tabloya eklediğiniz tüm objeler projeden silinir ) ve bitir tuşuna basarak özellikleri aktarınız.
 

Kolon Doldurma

Tablodaki kolonları ilgili kolonun başlığında sağ tıklayarak  kolon doldur diyerek otomatik doldurabilirsiniz. Bu menüye tıkladığınızda karşınıza gelen ekrandan makro yazarak tamama basınız. Yazdığınız makroya göre kolonlar otomatik doldurulacaktır.
Mesela Yukarıdaki Örnek için Kolon-1\’e Ada Parsel Numarasını Yazdıralım.
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
Makro ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.
 

Kolondaki bilgileri proje üzerine atma

Netcad Projenizin üzerine tablodaki verilerini veya objenin özelliklerini yazı formatında objenin üzerine atmak için tablo üzerinde sağ tıklayarak etikete tıklayınız.  Makro kısmına ilgili makroyu yazıp, yazı özelliklerini girerek tamama basınız. (Makro ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.)
\"\"
\"\"
\"\"
 

Kolon Doldurma Makro

Kolon doldurma makrosu Sayısal, Alfasayısal veya Objeözellikleri olabilir.  Makro penceresindeki … butonuna basarak bu özellikleri ekleyebilirsiniz. ( Özellikleri eklemek için ilgili parametreye çift tıklayınız.)
Tabloda bulunan sayısal değer içeren kolonlar SAYISAL, Diğer kolonlar ALFASAYISAL olarak tanımlanmış, objelere ait özellikler için OBJE ÖZELLİKLERİ seçilir.
Bu özellikleri bir arada kullanabilmeniz mümkün. Örneğin Tabaka adı ile renk kodunu aralarında -bırakarak bir kolona yazdırmak için makroya $TABAKA-$RENK yazılır.
Obje özelliklerine ait açıklamalar şu şekildedir:

GENEL ÖZELLİKLER

$TABAKA

Tablodaki objenin bulunduğu tabakanın ismini kolona yazar.

$YAZI

Obje Değeri veya Adı bilgisini kolona yazar

$RENK

Objenin renginin kodunu ( netcad kodu ) kolona yazar

$ALAN

Alan ve Çokludoğru objelerinin hesap alanını kolona yazar

$CEVRE

Alan ve Çokludoğru objelerinin çevresini kolona yazar

$UZUNLUK

Çizgilerin uzunluk değerini kolona yazar

$MINZ

Objelerin en küçük Z değerini kolona yazar

$MAXZ

Objelerin en büyük Z değerini kolona yazar
 

KOORDİNAT ÖZELLİKLERİ

$MERKEZX

Nokta objelerin koordinatları, dairenin merkezinin koordinatları veya alan objelerinin ağırlık merkezi koordinatlarının X değerlerini kolona yazar

$MERKEZY

Nokta objelerin koordinatları, dairenin merkezinin koordinatları veya alan objelerinin ağırlık merkezi koordinatlarının Y değerlerini kolona yazar

$BASX

Çizgi Objelerinin başlangıç koordinatlarının X değerini kolona yazar

$BASY

Çizgi Objelerinin başlangıç koordinatlarının Y değerini kolona yazar

$SONX

Çizgi Objelerinin bitiş koordinatlarının X değerini kolona yazar

$SONY

Çizgi Objelerinin bitiş koordinatlarının Y değerini kolona yazar
 

OBJE ÖZELLİKLERİ

$CIZGITIPI

Objelerin çizildiği çizgi tipini kolona yazar

$FONT

Yazıların fontunu kolona yazar

$CIZGIKALINLIK

Objelerin çizgi kalınlığını kolona yazar

$KALINLIK

Üç boyutlu objelerin yükseklik değerini kolona yazar

$BOY

Yazı objelerinin boyunu kolona yazar

$ACI

Objelerin hangi açı ile dönük olduğu değerini kolona yazar

$EGIM

Objelerin eğim bilgisini ( Y/X) kolona yazar

$BAKI

Objelerin bakılan doğrultu yön bilgisini kolona yazar

$SEMT

Objelerin kuzey bazlı semt açısını kolona yazar
 

SPATİAL ÖZELLİKLERİ

$TIP

Objelerin geometri bilgilerini kolona yazar

$OBJECT

Objelerin ID numarasını kolona yazar

$CLLY

Spatial objeyi çevreleyen en küçük dikdörtgenin sol alt Y köşe koordinatını içeren kolondur. Tablo içinde, CLLY kolonunda bulunan sayısal değerleri verir.

$CLLX

Spatial objeyi çevreleyen en küçük dikdörtgenin sol alt X köşe koordinatını içeren kolondur. Tablo içinde, CLLX kolonunda bulunan sayısal değerleri verir.

$CURY

Spatial objeyi çevreleyen en küçük dikdörtgenin sağ üst Y köşe koordinatını içeren kolondur. Tablo içinde, CURY kolonunda bulunan sayısal değerleri verir.

$CURX

Spatial objeyi çevreleyen en küçük dikdörtgenin sağ üst Y köşe koordinatını içeren kolondur. Tablo içinde, CURX kolonunda bulunan sayısal değerleri verir.
 

DİĞER ÖZELLİKLER

$COMPUTER

Bilgisayarın adını kolona yazar

$USER

Bilgisayar kullanıcı adını kolona yazar

$DATE

Anlık tarih bilgisini kolona yazar

$TIME

Anlık saat bilgisini kolona yazar
 

Çevreleyen Objelerden Bilgi Alma

Tablodaki kolonları ilgili kolonun başlığında sağ tıklayarak Çevreleyen objeden bilgi al diyerek otomatik doldurabilirsiniz. Bu menüye tıkladığınızda karşınıza gelen ekrandan Ncz objelerinden bilgi al seçerek ileri deyip karşınıza gelen ekrandan makro yazınız.
Burada tabaka seçimi yapabilirsiniz.
Makro ile ilgili ayrıntılı bilgi yukarıda verilmiştir.


 

Bu sayfada anlatılan yol,yöntem,görsel ve izlenecek yollar yaygın kullanımından dolayı Netcad 5.2 yazılımı esas alınarak anlatılmıştır. Diğer sürümlerde farklılık gösterebileceği gibi, Netcad yazılımınıza eklediğiniz makro, modül veya eklentiler ile farklılık gösterebilir.Ayrıca anlatılan herşey bilgi amaçlı olup, ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmek için projelerinizi yedeklemeyi ve uygulayacağınız yöntemlerden sizin sorumlu olduğunuzu unutmayınız.
Bu makaledeki yazı ve görsellerin aksi belirtilmedikçe veya atıfta bulunulmadıkça tüm telif hakkı Şaban GÜL\'e aittir. Link ve isim verilmek sureti ile farklı yerlerde yayımlanabilir ve paylaşılabilir. Paylaşılan bilgilerin eksik veya hatalı olması durumunda sorumluluk kabul edilmez. Bu konularla ilgili iletişime geçmek için lütfen bize ileti gönderiniz.

 

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir